Over ons

Wie zijn we

De stichter en zaakvoerder van boven - OP!, Lo Saerens, heeft een ervaring van meer dan 35 jaar in de bouw en van bijna 30 jaar in de ontwikkeling van zeer uiteenlopende woonprojecten, zowel in renovatie - restauratie & reconversie als in nieuwbouw.

BIO

Na zijn moderne humaniora te Ganshoren ging hij voor de opleiding Hoger Pedagogisch Onderwijs van het korte type (Regent Handelsvakken) te Brussel, van 1976 tot 1978.

Tijdens zijn loopbaan koos hij voor volgende bijkomende opleidingen :

 • diverse opleidingen verkoop aan particulieren, Frankfurt (D), 1984-1985
 • Expert-Adviseur onroerend goed, CMO, Antwerpen, 1993-1995
 • Master Class Real Estate, UAMS, Antwerpen, 2002.

Na een korte ervaring van 2 jaar als leerkracht handelsvakken (1981-1983), stapte hij over naar “Den Bouw” en voelde onmiddellijk dat dàt (één van) zijn passie(s) was. Gedurende 6 jaren (1983-1989) had hij de dagelijkse leiding van een KMO in binnen- & buitenhuis-afwerking te Asse bij Brussel, waar hij grote ervaring opdeed in renoveren en werken met HOUT.

Zijn eerste ervaring met en de ontdekking van zijn èchte passie, projectontwikkeling, kwam er met de reconversie voor eigen rekening van een oude kopergieterij te Mechelen (1989-1991) tot 11 woonlofts, 1 kunstschildersatelier, 1 kantoor en 4 appartementen - zie verder voorstelling Project “De Gieterij”.

Verdere professionele ervaring als projectontwikkelaar :

 • 6 jaar in opdracht van VAN LAERE, Burcht-Zwijndrecht, 1991-1997
 • 6 jaar in opdracht van VOORUITZICHT, Antwerpen, 2002-2008
 • als gedelegeerd ontwikkelaar & gedelegeerd bouwheer in opdracht van derden, en als projectontwikkelaar voor eigen rekening : van juni 2008 tot heden.

Tussentijdse ervaring periode 1997-2001 :

 • twee jaar voltijds vastgoedmakelaar ERA-kantoor te Zemst bij Mechelen, 1997-1999.
 • twee jaar ontwikkelaar – bouwcoördinator in opdracht van kleinere bouwbedrijven, Regio Antwerpen, 2000-2001.

Sinds 2016 neemt in de activiteit van de zaakvoerder van boven - OP! het voor 200 % gaan voor zijn passie en zijn droom uiteindelijk de bovenhand : de eigen ontwikkeling en realisatie van duurzame en gezonde woongebouwen. Getuige daarvan :

 • de verduidelijkingen onder “ONZE MISSIE” hiernaast
 • de projecten die momenteel in verkoop zijn en die op korte termijn in verkoop komen - zie verder bij "GEREALISEERDE PROJECTEN".

Onze missie

boven - OP! gaat resoluut voor duurzame en gezonde projecten, in de meest ruime zin van de beide begrippen, en in alle stadia van ontwikkeling en bouw. De kleuren in onze logo’s verpersoonlijken mede de richting die we willen uitgaan :

 • staat voor duurzaam gebruik en verbruik van water; waar mogelijk wordt in onze projecten de vloerverwarming aangestuurd door een warmtepomp met grondboring en zal het regenwater zoveel mogelijk worden opgevangen en waar technisch haalbaar het leidingwater vervangen;
 • staat voor duurzaam gebruik van en respect voor de natuur; groen komt voor in de gevels, op de royale terrassen en in de zoveel mogelijk gemeenschappelijk te gebruiken tuinen binnen onze projecten; bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden en waar nodig vervangen; groendaken zorgen voor een rustgevend en natuurlijk uitzicht op de platte daken van hoofd- en bijgebouwen;
 • staat voor duurzaam gebruik en verbruik van hout; in al onze gebouwen zullen we hout als belangrijkste materiaal voorschrijven, zowel voor de bovengrondse structuur in CLT (Cross Laminated Timber = Kruiselings Verlijmde Houten panelen) als voor de gevelafwerking en het buitenschrijnwerk; onze gezonde isolatie, zonder chemische bestanddelen, zal bestaan uit houtderivaten; al dit hout zal voorzien zijn van het FSC- of minstens het PEFC-label voor duurzaam bosbeheer;
 • staat voor duurzaam gebruik van zonne-energie; gas komt als fossiele brandstof niet meer in onze gebouwen!; wij gaan voor de uitgekiende combinatie van fotovoltaïsche zonnepanelen voor een zo groot mogelijke eigen voorziening van elektriciteit en zonneboilers voor opwarming van het water van de centrale verwarming en de sanitaire installaties.

Het is NIET onze bedoeling om zoveel mogelijk “Greenfields” (onbebouwde terreinen) in te palmen en zo vol mogelijk te bouwen. INbreiding staat mateloos veel hoger op ons verlanglijstje dan UITbreiding. Duurzaamheid slaat hier op :

 • de keuze van de ligging van de projecten, zo dicht mogelijk in of bij de stads- en dorpskernen en waar openbaar vervoer vlot bereikbaar is;
 • het ontwerpen en bouwen van kleinere en dus goedkopere woningen op goed bereikbaar gemaakte binnengronden.

Eerder ook dan nieuw te bouwen, zullen wij bestaande gebouwen, welke functie deze ook hebben/hadden, waar mogelijk behouden, renoveren en aanpassen aan de huidige moderne en strenge normen van isolatie en comfort. Ons hart gaat daarbij ook altijd sneller slaan van de reconversie van verkommerde niet-woongebouwen. Dit alles echter op voorwaarde dat de balans tussen gespendeerde kosten en behaalde resultaten in evenwicht is. Wanneer behoud en vernieuwing niet mogelijk zijn, opteren wij voor afbraak en vervangende nieuwbouw.
En helemaal top vinden we het bouwen boven - OP! bestaande woon- of kantoorgebouwen, met een doordachte lichte constructie in duurzame en gezonde houtbouw. Zonder extra grondinname zorgen we zo voor soms honderden vierkante meters extra woongelegenheid, meestal gecombineerd met ultieme doch betaalbare buitenruimten en gratis fenomenale zichten rondom.